Als onderdeel van een uitdaging las ik Ulysses van James Joyce. 😬

Nooit meer. Met bijna 1.000 pagina's (hoewel ongeveer 250 daarvan slechts een toelichting waren) was het zwaar. Vooral als er stukjes tekst in het Latijn, Iers en Hongaars waren geschreven. Het zou kunnen dat ik delen heb overgeslagen.

Met 42 pagina's is de Microsoft SQL Server 2019 Licentiegids geen Ulysses, en het heeft wel het voordeel dat het in één enkele taal is geschreven. Maar het is nog steeds geen makkelijke opgave voor ons, gewone stervelingen. Zeker geen page-turner.

En uiteraard wordt hiermee de licentie voor slechts één versie van één product van één leverancier beschreven. U kunt zien waarom het begrijpen van uw licentiepositie voor alle producten op uw domein geen sinecure is.

Effective License Position (ELP)

Er zijn verschillende niveaus om uw licentiepositie te begrijpen, met als ultieme, eersteklas versie de Effective License Position of ELP (het is zo indrukwekkend dat elk woord zelfs met een Hoofdletter begint en het een TLA krijgt). Zoals veel dingen in het leven zijn er echter afnemende rendementen bij het bepalen van uw licentiepositie, waarbij een ELP serieus veel werk vraagt en waarvoor hoogopgeleide en ervaren SAM-experts met gecompliceerde software nodig zijn. En het zal ze veel tijd kosten om de vereiste installatie-, licentie- en contractgegevens te verzamelen, en vervolgens al die getallen te kraken met behulp van vaak complexe statistische methoden om het antwoord voor een specifieke leverancier te vinden. Het is een grote investering.

Als u wordt geauditeerd, zult u waarschijnlijk al deze moeite erin moeten steken, inclusief het lezen en volledig begrijpen van die 42-pagina's tellende licentiegids voor SQL Server. Veel succes; ik wens u een veilige reis—en neem vooral contact op met Ivanti, wij kunnen u hierbij helpen: we hebben mensen die dat document begrijpen.

Een audit is echter niet de enige reden om uw licentiepositie te begrijpen. Er zijn andere redenen, en redenen die niet zo'n gedetailleerde oplossing nodig hebben om u waardevolle informatie te geven om uw bedrijf te helpen, die wellicht net zo belangrijk zijn.

Verkrijg snel inzicht met Ivanti Neurons for Spend Intelligence

De dynamische samenvatting van uw licentie- en installatiegegevens die Ivanti® Neurons for Spend Intelligence u biedt, geeft u snel inzicht in uw licentiepositie. Het is geen ELP, maar het is een goede indicatie van waar u staat en waar u uw middelen op moet richten om een beter begrip te krijgen. Dit is belangrijk omdat softwarelicenties duur kunnen zijn en u niet te veel wilt kopen, maar ook niet te weinig, want op dat pad ontstaan er problemen.

Ivanti Neurons for Spend Intelligence is niet gericht op ervaren licentie-experts die een ELP willen creëren, maar op IT-generalisten die belang hebben bij de licentiepositie van hun IT-domein en die een gevoel willen hebben over wat hun licentiepositie is, en waar hun geld naartoe gaat.

Met zeer weinig configuratie helpt Ivanti Neurons for Spend Intelligence u te identificeren waar u mogelijk te veel of te weinig licenties heeft. Het laat u ook zien waar gebruikers een licentie in gebruik hebben voor software die ze niet gebruiken, helpt u bij het terughalen van de licentie en verbetert zo uw licentiepositie zonder dat u meer licenties hoeft te kopen. U kunt ook zien waar end-of-life of verboden software wordt gebruikt op uw domein, wanneer contracten hun verlengingsdatum naderen zodat u zich kunt voorbereiden en onderhandelen over een nieuwe deal, welke upgrademogelijkheden er bestaan op uw domein, enzovoort.

Mogelijk belangrijker dan alle absolute antwoorden die Ivanti Neurons for Spend Intelligence geeft, zijn de inzichten die het geeft. De grafieken en tabellen helpen u te begrijpen wat de mogelijkheden en kwetsbaarheden van uw software zijn, wat de zwakke punten en excessen zijn, waar u geld kunt uitgeven en waar u kunt besparen. Voor een succesvolle Software Asset Manager is het van belang dat zij op deze manier inzicht hebben in hun IT-domein en Ivanti Neurons for Spend Intelligence kan daarbij helpen.

Uw IT-domein is dynamisch, en u hebt hulpmiddelen nodig die net zo dynamisch zijn. Als het een maand duurt voordat u een antwoord krijgt, dan is dat antwoord een maand verouderd. Beter is het om een sneller, afdoende antwoord te hebben gevonden en dan meer tijd te hebben om zich te verdiepen in een goed boek.