In het huidige klimaat, waar velen vanuit huis zijn gaan werken, zijn platforms met samenwerkingssoftware heel snel de hoeksteen van het dagelijks bedrijfsleven geworden. Communicatie is voor elk team essentieel om te slagen, en dat geldt nog meer bij het werken op afstand, waardoor vergaderapps en platforms met samenwerkingssoftware veel meer worden gebruikt. Sommige platforms beginnen echter te kraken onder de druk omdat ze vaker en door meer mensen worden gebruikt dan ooit tevoren. Veiligheidsincidenten worden gewoner en dit leidt tot wantrouwen en onzekerheid van de gebruikersgemeenschap die niet weet hoe kwetsbaar deze systemen zijn.

Cybercriminelen zien in de huidige situatie een gouden kans en zoeken naar nieuwe manieren om privé-informatie te stelen. Ze gebruiken samenwerkingssoftware zoals Zoom om gebruikersinformatie te verkrijgen. Hackers kapen het chatscherm in deze applicaties en zetten gebruikers ertoe aan om op phishinglinks te klikken waardoor inloggegevens kunnen worden gestolen. Dan is het mogelijk om het netwerk van een organisatie binnen te dringen en meer schade te veroorzaken door ransomware, dataschending of gegevens die op het dark web worden verkocht.

Terwijl IT- en beveiligingsteams al onder maximale druk staan in deze ongekende tijden waarin ze meer proberen te doen met minder mogelijkheden, moeten ze het belang van het beveiligen van platforms voor samenwerkingssoftware niet negeren. Een gelaagde aanpak van beveiliging toepassen en meerdere beschermingsmaatregelen invoeren is cruciaal om het netwerk te beveiligen. Dit is nog meer van belang nu IT-professionals geconfronteerd worden met de extra risico's van het remote werkvermogen. De basis van deze benadering is samenvoegen als onderdeel van een robuust veiligheidsbeheersingsprogramma.

Werkvermogen is de kern van ieder bedrijf, dus een gelaagde aanpak van veiligheid moet ook rekening houden  met de werknemers en hun acties. IT- en beveiligingsteams moeten zich ervan verzekeren dat de werknemers de IT veiligheidsrisico's begrijpen en weten hoe ze deze kunnen verminderen. De parameters moeten extra duidelijk zijn omdat ze op afstand werken om er zeker van te zijn dat er geen zwakke schakels zijn. Dit omvat ook werknemers eraan te herinneren dat, hoewel ze vanuit huis werken en wellicht hun eigen apparaten gebruiken, de cyberrisico's hetzelfde blijven en ze moeten dus net zoveel, of misschien zelfs meer, voorzorgsmaatregelen nemen als wanneer ze op hun kantoorcomputer zouden werken. Met een duidelijk beleid is het waarschijnlijker dat werknemers de regels volgen.

Terwijl bedrijven van binnenuit maatregelen kunnen nemen om hun netwerk te verdedigen, hebben verkopers en partners als insiders toegang tot de bedrijfsinfrastructuur.  Daarom is het belangrijk om een auditkader te hebben waarmee een strikte controle van de processen die door de verkoper beschikbaar zijn gesteld, mogelijk wordt gemaakt om privacy te waarborgen terwijl het programma wordt gebruikt. Partners moeten ook gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze de veiligheidsprotocollen volgen en dat hun software up-to-date wordt gehouden. 

Deze periode van werken op afstand lijkt te worden voortgezet en bedrijven kunnen het zich gewoon niet veroorloven om in de loop der tijd de waakzaamheid op het gebied van beveiliging te laten zakken. IT- en beveiligingsteams moeten er bovenop blijven zitten om bedrijven door deze uitzonderlijke tijden te helpen.